Misstänker du att du är sockerberoende? Svara på följande frågor så får du svar på om du ligger i riskzonen för att ha utvecklat ett sockerberoende. Svara ja om påståendet gäller för dig. Med sötsaker menas godis, läsk, choklad, bröd, pasta, potatis, kakor, bakelser och andra kolhydratrika produkter.

 1. Har du, under senaste året någonsin ätit mer sötsaker än du tänkt dig och/eller fortsatt äta sötsaker när du inte tänkt dig det?
 2. Har du under senaste året, försummat några av dina vardagliga åtaganden (ej orkat med det du planerat) på grund av att du ätit för mycket sötsaker?
 3. Har du, under senaste året känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta sötsaker?
 4. Har någon, under senaste året, t ex familj eller vänner, (om de visste om allt du äter) klagat på hur mycket eller när du äter sötsaker?
 5. Har du, under senaste året någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa sötsaker?
 6. Har du, under senaste året någonsin använt sötsaker för att lindra fysiska och eller psykiska obehag såsom trötthet, energibrist, uppvarvad nedstämd, tristess, irritation, värk och/eller andra obehag?

Har du svarat ja på fyra eller fler frågor så finns det en stor risk att du har ett sockerberoende. För att hantera ett beroende är det viktigt att veta om du är det eller inte. Skadligt bruk och beroende hanteras nämligen på olika sätt. Du kan boka en utredning Sockerberoende hos oss, så får du veta om du har ett beroende. Det är en timmes intervju som följs upp av ytterligare en timmes samtal efter att jag sammanställt dina svar. Du får tips och råd på hur du går vidare.

 

Tecken på ett beroende

Nedan hittar du 5 vanliga sockerrelaterade beteenden hos personer med en beroendehjärna.

 1. Du gömmer sötsaker
  Du gömmer sötsaker från din familj och äter helst när ingen ser. Du kan tacka nej inför andra, för att i stället planera vad du ska äta när du väl är ensam.
 2. Du ljuger – främst för dig själv
  Du ljuger både för dig själv och för andra om ditt sockerintag. Dagen kanske börjar med planen att inte äta socker, men oftast trillar du dit ändå, kanske utan att ens märka det själv.
 3. Du har tappat kontrollen
  Du känner att du har tappat kontrollen. Trots att du vet att du skulle må bättre utan sockret kan du inte låta bli att köpa hem sötsakerna. Du känner dig uppgiven inför sockret.
 4. Sockret tar tid och energi
  Du känner själv att sockret har blivit ett problem och tankarna på när du ska få äta socker nästa gång tar för mycket energi.
 5. Ditt ätande går ut över ditt sociala liv
  Du sitter hellre hemma själv än att umgås med dina vänner.  Att äta godiset med andra innebär ofta skamkänslor, eftersom du vet att du inte borde. Du väljer även vänner efter vad som bjuds på era träffar.

 

Känner du igen dig? Kontakta oss på solbackens@solbackens.com eller 076-0274039 så hjälper vi dig vidare. Frida Sandin är utbildad av Bitten Jonsson och lever själv som nykter sockerberoende.

Du kan även läsa mer och boka våra kurser här!