Tarmfloran viktig för hjärnan

posted in: Nyheter | 0

Vår tarmflora är så viktig för vårt välmående.

Karolinska institutet har lagt fram en rapport om hur tarmbakterierna faktiskt kan påverka vår blod/hjärn barriär – dvs det är inte bara tarmen som kan bli genomsläpplig för främmande proteiner och bakterier in i kroppen – det kan även ske i hjärnan. Otroligt skrämmande – och därför desto viktigare att ta hand om våra tarmkompisar. De är så oerhört viktiga för oss.

Det pratas numera även om att tarmen är vår andra hjärna och att tarmen står i direkt koppling till hjärnan genom vagusnerven. Och forskning har visat att våra tarmbakterier är kopplade till vårt välmående genom att de tex producerar väldigt stora delar av våra må-bra-hormoner – både serotonin och dopamin.

Oerhört spännande tycker jag! Läs hela artikeln från HappyCharlotte här: 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.